Ras kunskap

1. Vilket lad komemr hunden ifrån ? (Detta land kan vara ett helt annat land än det som FCI)   2.Va anväder man den till från början å va anväder man hunden till idag ?  

Chihuahua – FCI 9 Sällskapshund

Chihuahua kommer utsprungen från Mexiko och är den den äldsta hundras på den Amerikanska kontinenten. Troligen infördes de av de Spanska conquistadorerna men det är inte bekräftat. Namnet har hunden i alla fall fått efter de mexikanska delstaten från vilken de första djuret exporterade till USA i mitten av 1800-tallet. Indianbefolkningen höll också mycken små hundar som kanske var ättlingar till tolekernas och aztenkerna heliga tempelhund som vakthund. Rasen används idag som väldigt mycken som accessoar i handväskan, för den är så sött å kan inte göra nån illa. Och man tar inte rasen så seriöst längre men Chihuahua är inte än nybörjar hund. Chihuahua är mycken morsk, livlig och full av upptåg. Men en Chihuahua darrar vid minsta vindpust men den är är mycken tåligare än man kan tro och tycker om motion.

 

Schäfer – Vakthund

Schäfer utvecklades i Tyskland så sen som i slutet av 1800-tallet ur olika lokala vall – och fårhundras med syftet att få fram en tysk nationalhund, så lik en varg som möjligt. 1905 stambokfördes den första schäfern i Sverige och 1913 började schäfrar användas inom göteborgspolisen. 1924 bildades den första Svenska Schäferhundklubben. Den intelligens och förmåga till snabb inlärning har gjort den till en verklig allroundhund: den har används i krig (första å andra värdkriget), som polishund, ledarhund, räddningshund, sökhund, skyddshund och inte minst som anpassningsbar sällskapshund. Rasen används idag som en arbetshund fortfarade på de sätt som rasen är tänkt från början att göra. Schäfer är lung, stillsam och pålitlighund i alla väder men schäfer är ingen nybörjarhund eftersom den är så klipsk och självsäker att den lätt tar över, men de är en arbetshund som kräver arbete eller sysälsättning och motion.

 

Mellan-schnauzer – FCI 2 Jakthund

Schnauzern är känd sedan slutet av 1400-talet då den förekom på målningar av Albrecht Dürer. Mellan-schnauzser anser vara den ursprungligenrasen av de 3 storleksvariantererna (Dvärg-schnauzer, Risenschnauzer och mellan-schauzser) Dess ursprungen är gammalt och således omtvistat: några anser att den härstammar från pudel, wolfspiz och gamla råtthund. Mellan-schnauzer användes som gårdshund, draghund, vakthund, jakthund, vallhund och inte minst råtthund. Det tyska ordet schnauzern betydet nos eller käft. Dvärg-schnauzer fanns i Sverige redan i början av 1900-tallet. Dagens mellan-schnauzer används som sällskapshund nu mera men passar extra bra inom hundsporter som tex agillity och rally lydnad mm. Mellan-schauzser passar som nybörjarhund om man inte har hafr hund tidigare

 

Komondor – FCI 1 Vallhund

Komondoren är en väldigt gammal ras. I sitt ursprungsland Ungen kallades den för herdehundarnas konugen. Rasnamnet uppträdde första gången 1544 och rasen erkändes 1920 vid en ungersk rasklubb bildades några år senare. På 1700-talet började man man anväda namnet komondor, hur namnet kom till finns det fortfarande olkika teroier om. Komondoren har användts under århundrade för att skydda hjortar från tjuvar och rovdjur. Senare började rasen sprida sig i värden till Sverige å Finland kom rasen 1979. Komondoren är duglig vakthund, reserveration mot främligar, Självstädning , modig och lojalitet. Idag använs rasen som försvara boskap mot inkräktare och skadedjur även varg. Det spelar ingen roll om hunden är skolad att vakta eller inte den gör de ändå. Därva passar den inte alltid för en oerfaren ägare.

HUndvakt - check

Så nu är tvätten klar så nu ska de bara in i byrron ^^ Men för ett tag sen så åkte hundarna (Toge, Peppsi å Polly) hem så nu känns de lite konstigt att de är lungt igen. Men de var jätte kul att få va hundvakt för en dag, men tiden gick jätte fort än då. Men nu fundrar jag på att börja plugga ras kunskap.

Snabba frågor om jobbet

Hur många hundar hämtar ni? Upp till 17 st
Hur många personall hundar finns de? 6 st
Arbetstid just nu? Ca 9:15 - 15:30
Bästa med jobbet? Va med alla hundarna å lära sig nya saker
Sämsta med jobbet? Jobba när de är piss väder ute
Va hämtar ni hundarna ifrån? Södertälje, Nykvarn å Järna
Hur många hundar klipper du klor på i veckan? 10 hundar = 180 klor
Hur många hundar har du gått ut med samtidigt?  8 st olika raser